28 Temmuz 2012 Cumartesi

HIGHLAND... Göller, Yeşillikler ve Malt'lar ülkesi...

Yıl 1984, Genç, Uzun boylu , dağınık sarı saçlı adam NEW YORK'da bir PUB'dan içeriye girer. Etrafına bir göz attıktan sonra bar'a doğru ilerler ve barmen'e ''GLENMORANGIE'' der... Benim için İSKOÇYA ve MALT WHISKY serüveni, 1995 yılında seyrettiğim 1986 yapımı HIGHLANDER filminin bu repliği ile başladı dostlar. Her ne kadar İSKOÇ olmasa da Fransız Christopher LAMBERT ve has be has İSKOÇ SIR SEAN CONNERY'nin başrollerini paylaştığı bu film serisi İskoçya ve Viski adına çok ince mesajlar vermekteydi. 



Zaten tam bir İskoç Milliyetçisi olan Sean CONNERY, oynadığı tüm filmlerinde ya bir İskoç'u yada İskoç asıllı bir İngiliz'i oynaması; oynarken de illaki araya viski sokuşturması da  bu içkinin İskoçlar için ne anlam ifade ettiğini anlamama yetmiş idi. Şunu da belirtmeliyim ki SIR SEAN CONNERY filmlerinde de sadece MALT WHISKY içiyor. 






Yapımcılığını da üstlendiği ve güzeller güzeli Catherine Zeta Jones ile oynadığı Entrapment - Kurda Tuzak filminde olayı son noktaya taşıyıp, filmin bir bölümünü, İskoçya Isle of Skye adası yakınlarındaki Lochash gölü kıyısında Eilean Dolan Castle da çekmiş ve bu mekanda da The MACALLAN'ı şişeden kristal bardağına doldurarak kalite mesajını vermiştir ilgililere...


Masanın üzerindeki şişeye dikkatinizi çekerim dostlar. 10 yıllık The MACALLAN olurlar kendileri... Kendisine, viski dünyasına yaptığı hizmetlerden dolayı buradan hürmetlerimizi sunuyoruz...





Evet Dostlar HIGHLAND denince ilk akla gelen yemyeşil ovalar, ormanlar, yumuşak kaynak suları ve coşkulu akan nehirlerdir. Bundan dolayı da viski damıtımevlerinin büyük bir kısmı bu bölgede yer almaktadır.  Başta da söylediğimiz gibi Viskiyi viski yapan en önemli faktörlerden biri de kaynak sularıdır. Highland bögesinde bulunan kaynak suları kireçsiz, mineral oranı yüksek ve yumuşak içimli olduklarından dolayı viskinin ilk damıtıldığı anda ki ateşini almak için bu kaynak sularından ekliyor İskoçlar. 
Highland bölgesi 2 alt bölgeyi içeriyor demiştik. Bu bölgelerden SPEYSIDE, adını Spey nehrinden alıyor. İskoçya'da yaklaşık 130 civarı Malt viski damıtımevi var ve bunların da %70'i Highland bölgesinde bulunmaktadır arkadaşlar. SPEYSIDE bölgesi ise bu %70'in yaklaşık %60'ını barındırmaktadır. Gördüğünüz gibi SPEYSIDE da Highland'in gözbebeği ve viski cenneti. Malt viskinin tüm iyi bilinen markaları bu bölgede damıtılıyor. The MACALLAN, GLENLIVET, GLENFIDDICH, CARDHU, The BALVENIE, ABERLOUR, STRATHISLA, CRAGGANMORE gibi dünyaca tanınan Malt'lar Spey nehrinin kıyısında kurulu olan bu damıtımevlerinin ürünü.

Genel olarak çok bilinmesi ve çok takdir görmesinin sebebi de, Speyside viskilerinin son derece yumuşak içimli, tatlımsı, fındık ve baharat tadlarını barındıran viskiler olmasından kaynaklanmaktadır. Bu özelliklerinden dolayı da çok daha geniş kitleye hitab etmekte ve takdiri de haketmektedir Speyside viskileri. Bu aromaları da bölgenin yemyeşil bitki örtüsünden oluşan PEAT ve bu bitki örtüsünde akan yumuşak kaynak suları ve nehirleri sayesinde elde etmektedirler. 
Gördüğünüz gibi böyle bir doğadan kötü şey çıkar mı dostlar??? İşte Spey nehrinin mucizeleri bu bitki örtüsü ve temiz havasında saklı. Bu da doğal olarak damıtılan viskinin genel karekterini belirliyor. Böylece ortaya neredeyse Likör tadında  şurupsu ve çok aromatik viskiler ortaya çıkmakta. İşte size doğanın mucizesi...
E bu kadar anlattın da nereden bulacağız bunları derseniz; yukarıda saydığım markalar Free Shop'larda bulunabilen markalar Dostlar. Onun dışında ise biraz pahalı olmakla birlikte (100-180 TL arası ) Grosmarketlerde yakalayabilirsiniz. Bir küçük tüyo daha; benim de çok zevkle tükettiğim 12 yıllık GLENLIVET  Metro Grosmarketlerde 99 TL. gibi komik bir fiyata satılıyor. Bence yetkililer bu yanlışı görmeden hemen kapın bir tane derim.
 
Speyside'dan sonra gelelim asıl HIGHLAND bölgesine... Genel olarak tüm Highland viskileri yumuşak içimleri ve aromatik tadları ile öne çıkmaktadırlar. Çünkü bu toprakların bitki örtüsü fundalıklardan ve yine bu bölgede yoğun olarak yetişen süpürgeotundan oluşmakta. Böyle olunca da bu tadlar PEAT yoluyla direk olarak viskinin aromasına yansımakta dostlar.  


Şimdi 'yok süpürgeotu, yok funda tadı, yok fındık tadı... Ulan oğlum viski mi içiyoruz şurup mu?'' dediğinizi duyar gibiyim. Arkadaşlar eğer şimdiye kadar Malt Whisky'i denemedi iseniz bu sorunuzun cevabı ''EVET ŞURUP'' olacaktır. Ancaaaak; Malt'ı da sadece ve sadece erimiş buz suyu ile ve göbeği tombul bir bardakta denemenizi tavsiye ediyorum. Bu arada buz suyunu, viskinin yarısı kadar ve yavaş yavaş ilave edin. Bu arada çıkan kokuları koklayın bardaktan. İşte o zaman bana hak vereceksiniz dostlar. Tecrübe ile sabittir. Kendi aile fertlerimde de dahil olmak üzere, doğru içim şekliyle, bir çok kişiyi Malt Whisky tiryakisi yaptığım bir gerçektir ve eylemlerim sürecek...
Speyside dışında kalan Highland viskilerinin en önemli örnekleri de başta 1995 yılında HIGHLANDER filmi ile bu yola çıkmama sebep olan GLENMORANGIE ardından da  DALWHINNIE, GLENTURRET, DALMORE, GLENGOYNE, OBAN, OLD PULTENEY, EDRADOUR markalarını sayabiliriz. Bunlardan da sadece GLENMORANGIE'yi VE OBAN'ı grosmarketlerde bulabilirsiniz. Tabii yine Free Shop'larda bu viskileri daha ucuza edinme imkanınız var. 
Evet Dostlarım bu haftalık da bu kadar. Bana kalsa İSKOÇYA'dan hiç çıkmam ama sizleri daha fazla sıkmadan haftaya İrlanda'ya oradan da Amerika TENNESSEE geçelim diyorum. Malum JACK amca bekliyor. Hepinize mutlu bir hafta diliyorum. Sevgilerimle.



Hiç yorum yok: