15 Temmuz 2012 Pazar

Bölgeler, Tadlar, Kokular ve MALT'lar

Hepinize iyi bir hafta diliyorum dostlarım. Geçen hafta yazımıza İzmir'in serinliğinden bahsederek başlamıştık hatırlarsınız. Bu hafta da eski Cehennemii günlerimize geri döndüğümüzün müjdesini vereyim sizlere. Pek viski havası değil ama başladık bir kere yazmaya devam edeceğiz artık...
Geçen hafta Malt viskileri içme ritüellerinden bahsetmiştik. Bir bukle de yörelerinden bahsedelim sizlere. 
Sevgili Dostlar MALT 'ların da kendilerine göre tadları ve aromaları var demiştik. Bu tad ve aromalar da Malt Viskilerin damıtıldığı bölgelerin  tabiat şartları ve bitki örtüsü ile çok alakalıdır. Nasıl mı? Şöyle ki... Geçen hafta yazımızda belirttiğimiz gibi SCOTCH viski'nin taklit edilememesinin en önemli faktörü kurutma işlemi sırasında kullanılan PEAT kömürüdür. Bu PEAT ( ki TURBA olarak da adlandırılır ) İskoçya'nın her bölgesinde bulunmaktadır ve kurumuş bataklık çamuru ve o bataklıktaki kurumuş bitki kökleri ve bitkilerden oluşmaktadır. Dolayısıyla da yanarken kendine has; daha doğrusu bulunduğu bölgenin bitki örtüsüne has kokular yayar. Şimdi burada bu bölgelerden bahsedelim biraz. 
İskoçya'da 4 adet ana viski bölgesi bulunmaktadır. Bunlar, HIGHLAND, LOWLAND, ISLAY, CAMPBELTOWN olarak adlandırılan bölgeleridir. Bu bölgelerin içinde HIGHLAND, SPEYSIDE ve ISLAND adında iki alt bölge daha içerir. SPEYSIDE adını İskoçya'nın Kuzeyinden doğan ve KUZEY DENİZİ'ne dökülen SPEY ırmağından almaktadır. ISLAND ise İskoçya'nın Kuzey ve Batı bölgelerinde bulunan adaları tanımlamaktadır. Bu ana 4 bölgenin kendine has özellikleri ve doğal şartları bulunmaktadır. Bu özellikler de bu bölgelerde oluşan PEAT ve Kaynak sularına yansımaktadır. Mesela ISLAY bölgesi anakaradan 2 saat uzaklıkta, Atlas Okyanusunun üzerinde ve 3.500 Nüfuslu bir adadır. Ancak doğal bitki örtüsü ile oluşmuş PEAT' ler bol miktarda Yosun ve İyot kokusu içerdiğinden dolayı bu adada üretilen Malt Viskiler yoğun iyot kokulu ve ilaçsı tadlara sahiptirler. Dolayısı ile de diğer bölgelere göre çok daha ağır viskilerdir. Hatta bu bölgenin ve viski dünyasının efsane viskileri ARDBEG, LAGAVULIN ve LAPHORAIG islenme işlemleri 40 saat sürmelerinden dolayı çok daha iyotlu ve hatta tuzlu bir tada sahiptirler. Bazı viski yazarları ARDBEG için 'boya sökücü', LAGAVULIN için 'hastane bandajı kokulu'  gibi yorumlarda bulunmuşlardır. Yani bu markaları içmek biraz yürek istiyor Dostlar. Ama bana sorarsanız 3'ü de muhteşem ve mutlaka denenmeli diyorum. Eğer bu güne kadar Teacher's, Long Jhon veya Ballantines içti iseniz LAPHORAIG ile tanışmışsınız demektir. Çünkü bu Blend Whisky'lerin içinde bolca miktarda LAPHORAIG bulunmakta. Aynı durum Teacher's içenlerin LAGAVULIN ile tanışıklıkları için de geçerlidir. Ama ben yine de derim ki ASIL OLAN MALT'TIR... Islay adasında toplam 9 adet damıtımevi bulunmasına rağmen bunları 7 tanesi Malt dünyasında bolca takdir gören viskilerdir. Yukarıda saygımız muhteşem üçlüden sonra BOWMORE, CAOL ILA, BRUICHLADDICH, BUNNAHABHAIN bu seriyi tamamlamaktadır.
  
Gelelim LOWLAND bölgesine... Adından da anlaşılacağı üzere İskoçya'nın İngiltere sınırından başlayan ve diğer bölgeler göre daha düz, yemyeşil ovalara sahip bölgesidir. Eee doğal olarak da bu bölge Malt'ları, daha yumuşak içimli, tatlı, meyvemsi tadlara sahip. Gerçi bu kadar yumuşak olmasının bir sebebi de; LOWLAND Malt'larının diğer Malt'lar gibi 2 değil 3 defa damıtılarak elde edilmiş olmalarındandır. Eğer bir yerlerde GLENKINCHIE veya AUCHENTOSHAN yazılı şişeler görürseniz Malt Whisky tecrübesine başlamanın doğru noktasına geldiniz demektir. Hemen edinin derim. 
 
CAMPBELTOWN'a
gelinceee. Bu bölge İskoçya'nın Güney Batısında bulunan bir yarımada aslında. 19. yy'da bu bölge ana viski damıtım bölgesi olarak kabul edilirmiş ama bir çok damıtımevi kapandıktan sonra eski şaşaalı günlerini kaybetmiş. Ama hala 4 ana bölgeden biri olarak kabul edilmektedir. Bu bölge Malt'ları da tuzlu ve aynı zamanda meyvemsi tadları ile öne çıkmaktadırlar. Bu bölgenin en önemli markası ise SPRINGBANK ama malesef Türkiye sınırları içinde bulmanız çoookkk zor... Kendilerini bulamıyoruz bari resimlerini koyalım da göz banyosu yapalım Dostlar...  


Veeeee HIGHLAND... Yüksek topraklar... İskoçya'yı İskoçya yapan; havasıyla suyuyla, ormanıyla dağıyla bambaşka bir bir bölge... Ve de doğal olarak bambaşka Malt'lar. Sabredin. Haftaya HIGHLAND yolculuğumuz başlıyor. 
Hepinize iyi haftalar Dostlar. Sevgilerimle...
 

Hiç yorum yok: