13 Şubat 2015 Cuma

Bir güzel Nehir; River Spey

Merhaba sevgili Viskisever'ler. 
Bu yazımızda da sizlere yine kendi stoklarımda bulunan viskilerden, Speyside bölgesi cevherlerinden tadım notlarımı paylaşacağım. Ancak daha önce sizlere biraz Speyside bölgesinden bahsetmek istiyorum. 
Malt viski dünyasının kalbi kabul edilen bu bölge adını Spey nehrinden almakta. Spey nehri ise son derece yumuşak suyu ile bu bölge viski'lerine hayat vermektedir. Bildiğiniz gibi viskinin damıtım sürecinde kaynak sularının önemi büyüktür. Viskinin ilk damıtıldığı andaki yüksek alkol derecesini düşürmek için kaynak suları kullanılmakta ve Viski dünyasında bu işleme 'viskinin ateşini söndürmek' denmektedir.  Ayrıca Speyside bölgesi İskoçya'nın en yeşillik bölgesinden biri olduğu için de bu bölgenin viskileri daha aromatik, meyvemsi ve çiçeksi tatlara sahip. Bu sebepten dolayıdır ki Speyside Malt'larının hayran kitlesi çok geniştir dostlar. 


Şimdiiii gelelim nokta atışı Malt'larımızaaa. İlk sırada bölgenin en önemli Malt'larından olan CARDHU 12 YO var. 1824 yılında lisansını almış olan bu güzide damıtımevi John Walker tarafından satın alınmış ve 1965 yılına kadar Cardhu markası adı altında Single Malt ve Vatted Malt viski üretmişler. 1965 yılında ise tesis modernize edilerek şu an ki halini almış ve CARDHU olarak sadece Single Malt üretimine devam etmişler. 1981 yılında ise markayı United Distillers satın almış. Viski adını duyan herkesin ilk aklına gelen marka olan Johnnie Walker'ın karışımında bolca miktarda Cardhu olduğunu ise belirtmeme gerek kalmadı herhalde. 

Tadına gelinceeee... Cardhu'nun damakta bıraktığı tadı tanımlamak için 'İpeksi' kelimesi yeterli olacaktır sanıyorum. Başlangıçta çok hafif bir is tadı burnunu okşarken ardından tatlı tatlı çiçek kokularını alacaksınız. Dolgun ve gövdeli bir viski olan Cardhu ideal bir yemek sonrası Malt'ı olarak mutlaka içki dolabınızda bulunmalı derim dostlar. Türkiye'de kolayca bulunuyor olması ve uygun fiyatı ile de vazgeçilmeziniz olmalı. Benim için öyle....





İkinci kıymetlimiz ise CRAGGANMORE 12 YO. Cardhu ya göre biraz daha genç olan bu damıtımevi ise 1869 yılında kurulmuş sevgili Viskiseverler. Bir hayli genç sayılır hani... Kurucusu da zamanın namlı damımcılarından John Smith adında bir İRİ adam.  Adını damıtımevi'nin yakınındaki Craggan More Tepe'sinden almakta olan viskimiz  İskoçya'nın 6 klasik maltından biri olarak nam salmış durumda. Bu arada 12 YO versiyonunun 2005 yılında San Francisco World Sprits'de Altın madalya aldığını da belirtmeden geçmeyelim.  


Ne menem bir viskidir diye soracak olursanız anlatayım dostlar.  Cragganmore, Speyside'ın en kompleks en taze kokulu viskilerinin başında gelmektedir. Sherry fıçılarında geçirdiği 12 yıl son derece yumuşak ve dolgun bir hale getirmiş. Burunda son derece aromatik taze kesilmiş çimen kokusunu baskın olarak hissedeceksiniz ardından hafif füme kokusu gelecek. Damakta ise adeta şenlik var. Fındık, badem, meyve aromaları hepsi bir arada sizi kendinizden geçirecektir. Bu noktada Cragganmore içerken 1/3 oranında çok soğuk su katarak içmeniz şiddetle tavsiye olunur Viski dostları. Bir Viskisever'in stoklarının olmazsa olmazıdır Cragganmore.
Evet sevgili dostlar şimdilik bu kadar deyip bir dahaki yazımızda çıtayı biraz daha yükselteceğim ve bence Speyside'ın hatta tüm malt'ların prens, kral ve kraliçe' lerini tanıtacağım sizlere. Şimdilik hepinize bol Viski'li günler diliyorum. Sevgi ve Keyifle...