13 Mayıs 2014 Salı

Islay'dan Devammm...

Herkese merhaba dostlar;
Bir önceki yazımızda Islay Adası'ndan dem vurmuştuk bildiğiniz gibi, aynı hızla devam edip Islay meselesine noktayı koyalım diyorum. Tabii ki benim burada tanıttığım viskilerden çok daha fazla viski üretiliyor Islay adasında. Ancak hepsinin ortak özelliği isli tatları ve iyot kokularıdır Dostlar. Geleliiiimmm benim adalı favorimeee...ARDBEG 10 Y.O... 
Sevgili viski dostları, bana göre en karakteristik, en sıkı, en vahşi adalıdır Ardbeg. Yoğun iyot ve is kokusu, tuzlu tadı ile birleşince ortaya bu muhteşem viski ortaya çıkıyor. Aslına bakarsanız bir çok viski içicisi için bu baskın özelliklerinden dolayı çok tercih edilmemesine rağmen Islay Adası'nın  tüm özelliklerini yansıttığı için çok değerli bir viski. 

Ardbeg  Damıtımevi Islay Adası'nın Güney Doğusunda Lagavulin ve Laphoraig Damıtımevi evleri ile neredeyse yan yanadır.  Ve bunun içindir ki bu üç marka da Islay ın en başarılı örnekleridir. Havasından mı suyundan mı derler ya aynen o durum yani dostlar. 

Ardbeg'i içmeden önce koklarsanız burnunuza gelen koku bildiğiniz ilaç ve hastane kokusu olacaktır. Bunun da sebebi arpa'nın isleme işleminde kullanılan Peat'in içine sinmiş olan iyotdur. Ama bu kadar yoğun olmasının sebebi ise bu isleme işleminin tam 40 saat sürmesidir sevgili Viskisever'ler. Diğer viskilerde bu süre ne kadar mı? sadece 18 saat... Eh şimdi Ardbeg iyot kokmasın da kim koksun.  Bu noktada sizlere önerim yine kadehinize 1/3 oranında soğuk su ilave etmenizdir. Bu hem Ardbeg in ateşini söndürecek hem de tuz ve yosun tadının ardından gelecek hafif meyve tatlarını alabilmenize olanak sağlayacaktır. Tabii ki yemek sonrasında ve de yanında İsli peynir veya kuru et ile tüketirseniz müthiş bir uyum yakalayacaksınız emin olun. Ardbeg damıtımevi bir dönem kapalı kaldı ve dolayısı ile neredeyse karaborsaya düştü. Bu da onu efsane yaptı diyebiliriz. Sevindirici nokta, fiyat olarak pahalı olmasına rağmen artık Türkiye'de içki dükkanlarında bulunabiliyor olması dostlar. Denk getirirseniz edinin ve içki dolabınızda bulundurun derim. 
Gelelim ikinci adalı yakışıklıyaaaa....
Onun adı da LAGAVULIN 16 Y.O... Birçok viskisever için bir Fenomen. Islay adasının Ardbeg ve Laphoraig ile birlikte 5 yıldızlı starı. Ve yine en karakteristik örneği. Bol İs ve İyot kokulu. Bir viski yazarının deyimiyle 'hastane bandajı kokulu'... Bir başkasına göre ise 'Jet benzini gibi'  Ama buna rağmen en çok aranan ve tüketilen Islay Maltı. Namını yine uzuuun süren islenme sürecine borçlu. Ve de içilebilecek sertliğe gelebilmesi için 16 yıl uyutulmasına... Tüm bu özellikleri Lagavulin'in fenomen olmasına yetiyor ve artıyor bile.  
Burunda yine baskın is kokulu ancak diğerlerinden farkı is kokularının ardında sherry kokularını da barındırması. Ve de ağızda dolgun ve yağlı bir tat bırakması. Kadehinizi yavaşça salladığınızda bardağın çeperlerinden nazlı nazlı nasıl süzüldüğüne şahit olacaksınız. Ağızınızdaki yudumu bitirdiğinizde ise geride Sek ve hafif tatlımsı bir aroma kalacaktır. Lagavulin'i emsalsiz yapan da sonundaki dolgun ve tatlımsı tattır dostlar. Ve yine güzel ve doyurucu bir yemeğin üzerine, yine dolgun gövdeli bir Premium Puro ile tavsiye ediyorum şiddetle.
Evet sevgili viskidostları, bu haftalık da bu kadar. Bir sonraki yazımızda yine tadım tecrübelerimi paylaşacağım sizlerle ama bu sefer Ada'dan Ana Kara'ya geçecek ve Malt viskinin adeta kalbi olan Speyside bölgesini tadacağız. Bekleyin. Pişman olmayacaksınız. Herkese sevgiler.